Yeni Misafirlerimiz #4: Coty Clarke





Ekim 2014'te İsrail 2. liginde tutunmaya çalışan bir oyuncu, Mart 2015'te Boston Celtics'ten 10 günlük kontrat kapacak seviyeye gelebiliyorsa, burada büyük başarı öyküsü gizlidir.



COTY CLARKE ( 24 - PF - 2.01 )



- Kendini son iki yıl içinde İsrail 2. ligi, NBA, D-League, Porto Riko ve son olarak da Rusya'da bulan Clarke, bu zorlu ve yoğun maratonu en az 1 yıllığına geride bıraktı. Yeniden NBA'i zorlamayıp şansını Avrupa'da deneyecek olması, kariyeri adına en doğru karar oldu. D-League'den Avrupa'ya gelen 58 oyuncu arasında, gidişatının ne olacağını en çok merak ettiğim isim.



- Coty Clarke'ın nasıl büyük bir yetenek olduğunu ve basketbol zekasının ne kadar ileride olduğunu anlamak için, onu sadece birkaç dakika izlemek yetecektir. Basketbolda versatil oyuncu dediğimiz kavramın direkt karşılığı olan Clarke hem hücumda, hem de savunmada tüm ince işleri ustalıkla hallediyor. Bu işleri sıfır gösterişle yapıyor olması, onu farklı kılan etkenlerden biri. Biraz detaya inelim.



- Clarke geçen yıl Maine Red Claws'ta Omari Johnson'ın back-up'ı durumundaydı (her takıma böyle bir forvet rotasyonu nasip olmaz). 44 maçlık serüvenin sadece 16'sında ilk 5 başladı ve onun bu takımdaki asıl görevi, bench'ten enerji getirmekti.







Coty Clarke, hücum repertuvarı oldukça geniş bir 4 numara. Gerektiği zaman 3'e de kayar ancak bu pozisyonda biraz ağır kaldığı için uzun forvet olarak süre alması her zaman daha doğru 2.01'lik boyuna rağmen sahip olduğu oyun kurma yetisi ve üstün saha görüşü sayesinde Draymond Green'e benzetilir (Son zamanlarda gördüğüm en doğru tespitlerden biri. Tepeye çıkıp Green tarzı doğru pas veya doğru penetre yapma konusunda ciddi fark yaratıyor). Tepeden/forvetten pas dağıtımı yapabilmesi ve drive edebilmesi; takımı için hem asist, hem de sayı tehdidi olmasını sağlar. Pick&pop'ta dışarı açılma ve dış şut sokma, onun oyunundaki kilit unsurlardan biridir (Clarke'ın çok önemli bir dış şut tehdidi var. Maç başına 4.5 üçlük deniyor ve %40'ın üzerinde bir saha içi isabetine sahip. Ancak bunu üst seviyede de aynı istikrarla devam ettirebilir mi emin değilim. Summer League'de bu yıl kullandığı 24 üçlüğün 17'sini kaçırdı). Bunların yanında, agresif yapısına fena sayılmayacak atletizmini de ekleyince pota altında ciddi bir bitiricilik avantajı da elde ediyor. Sırtı dönük oyun opsiyonunu da elinde sürekli bulundurduğu için, Clarke çok yönlü bir oyuncu olduğunu her zaman belli eder. O oyundayken takımın yaratıcılık açısından hep 1 adım önde olduğunu söyleyebilirim.



Savunmaya bakacak olursak; her zaman hızlı ellerinin avantajını kullanmaya çalıştığını görüyoruz. Maç başına 1.5'lik top çalma ortalaması var. Topu çaldıktan sonra hızlı hücumu başlatmayı çok sever. Ancak 3 numara için fazla atlet olmaması, 4 numara için de çok uzun olmaması ona bazen eşleşme konusunda ufak sıkıntılar yaşatabiliyor. Ayaklarının ortalama düzeydeki hızlılığına dair eksiğini, güçlü vücuduyla kapatmaya çalışıyor. Zaman zaman bloklarıyla etkili olurken, ribaund konusunda da güçlü sezgilere sahip ve çok sağlam box-out yapıyor.



- D-League istatistikleri: %51 iki sayılık, %41 üçlük, %79 serbest atış isabeti ile 16.3 sayı, 7.5 ribaund, 2.6 asist, 1.2 top çalma. Daha detaylı istatistiki bilgiler için: http://basketball.realgm.com/player/Coty-Clarke/Summary/42336



- Topu yere vuruyor, boş kaldığında cezayı kesiyor, iyi bir dış şutör, hem penetre, hem pas tehdidi var, asist, ribaund, oyun zekası, güç... Clarke barındırdığı tüm bu yeteneklere rağmen, şu zamana kadar hak ettiği ilgiyi bir türlü göremedi. Gösterişten uzak ve fundamental bazlı bir oyuncu olması, belki de yeterince fark edilememesinin nedenleri olabilir. Kariyerinde yeni bir sıçrama yapabilmesi için ufak bir kıvılcım gerekiyor. O kıvılcımı bu yıl Euroleague'le birlikte elde edebilir.

Comments

Popular posts from this blog

Basketbol Süper Ligi | İlk Yarı Ödülleri

Yeni Misafirlerimiz #1: Ricky Ledo

Değerlendirme | Phil Pressey